K.Kowalska

Eksta PEPPARKAKOR #2
 
 
Julen närmar sig och pepparkaksbaket är i full gång!
Kolla in 2014:s peppis-tillverkning --> HÄR & 2015:s julpysslande som även inkluderade peppisbak --> HÄR
Under denna advent har det bakats skurna & kryddiga pepparkakor, men nu för att göra yngsta systern nöjd (och verksam under bakandet) förberedde jag en större sats av deg för utkavling.
Denna kommer från boken "Vinters goda ting" av A. & F. Bergeström, det är en uppdatrerad version av Eksta pepparkakor.
Dessutom har jag räknat om alla ingredienser till gram, bytt ut den ljusa sirapen mot mörk, dubblat kryddmängden samt lagt till nejlika & pomernas då smaken blev så vek förra gången & jag vill ha en kryddig deg.
 
 
 
Eksta PEPPARKAKOR, 100 st
 
smör (125 g)
mörk sirap / ljus i orginalreceptet (135 g)
socker (185 g)
kanel (14 g)
kardemmumma, mald (10 g)
ingefära (2 g)
pomerans (2 g)
nejlika, mald (2 g)
vatten (100 g)
bikarbonat (10,5 g)
vetemjöl / använde Ramlösa Kvarn turkosa (344 g)
 
 
1. Smält smör & sirap i kastrull.
 
2. Mät upp socker & alla kryddor i en bunke.
 
3. Slå över fettet i bunken.
 
4. Häll i vatten & låt svalna.
 
5. Blanda mjöl & bikarbonat i en annan bunke.
 
6. Rör ned mjölet i socker- & fettblandningen. Arbeta ihop med en trägaffel till en kladdig deg. Låt stå i kylen 1-2 dygn.
 
7. Sätt ugnen på 200 grader & baka ut på mjölat bord. Kavla ut och grädda kakorna 6 minuter.
 
8. Låt svalna. Dekorera med förslagsvis kristyr & smarties.