RÅ PUMPA- & INGEFÄRSSOPPA med FRÖ- & VALNÖTBRÖD

 

SOPPLUNCH ——— recept på soppan är från boken ”Happy Food 2.0” och brödet från någon annan super-food-hälso-bok; ni fattar bara bra & nyttig mat som dessutom är goood!

 

RÅ PUMPA- & INGEFÄRSSOPPA, 2-4 portioner

 

5 dl riven butternutpumpa

3 cm ingefära

2 vitlöksklyftor

1 tsk torkad mald gurkmeja / 3 cm färsk

1 tsk mald spiskummin

1 tsk malda korianderfrön

2 msk kokosolja

1 dl cashewnötter

1 msk citronjuice

1 tsk salt

 

1. Skala pumpa, vitlök, ingefära och gurkmeja. Riv grovt och lägg i kastrull.

2. Tillsätt 40 graders vatten. Täck med plast och låt stå 30 minuter.

3. Mixa i en stark mixer. Tillsätt alla torra kryddor, kokosolja, citronjuice och salt, mixa 1 minut.

4. Tillsätt cashewnötter och fortsätta mixa till en slät och krämig konsistens.

5. Smaka av med salt, citron och kryddor.

 

FRÖ- & VALNÖTBRÖD, en avlång limpa

 

3,5 dl havregryn 

1,5 dl pumpakärnor

1,5 dl solrosfrön

1 dl finhackade valnötter

1 dl linfrön

0,75 dl Fiberhusk 

0,5 dl chiafrön

1 tsk salt

3,5 dl vatten

0,5 dl olja

 

1. Blanda alla torra ingredienser. 

2. Värm vattnet och häll i oljan. Blanda ihop allt till en smet och knåda väl i 1 minut.

3. Lägg bakplåtspapper i botten på en avlång brödform och låt brödet vila i den minst 4 h, helst under natten.

4. Grädda brödet i 175 grader i 50 minuter. Ta ut ur formen och lägg tillbaka på ett galler i ugnen för att grädda ytterligare 20 minuter.

 

Kommentera här: