RÅ PUMPA- & INGEFÄRSSOPPA med FRÖ- & VALNÖTBRÖD
SOPPLUNCH ——— recept på soppan är från boken ”Happy Food 2.0” och brödet från någon annan super-food-hälso-bok; ni fattar bara bra & nyttig mat som dessutom är goood!
RÅ PUMPA- & INGEFÄRSSOPPA, 2-4 portioner
5 dl riven butternutpumpa
3 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad mald gurkmeja / 3 cm färsk
1 tsk mald spiskummin
1 tsk malda korianderfrön
2 msk kokosolja
1 dl cashewnötter
1 msk citronjuice
1 tsk salt
1. Skala pumpa, vitlök, ingefära och gurkmeja. Riv grovt och lägg i kastrull.
2. Tillsätt 40 graders vatten. Täck med plast och låt stå 30 minuter.
3. Mixa i en stark mixer. Tillsätt alla torra kryddor, kokosolja, citronjuice och salt, mixa 1 minut.
4. Tillsätt cashewnötter och fortsätta mixa till en slät och krämig konsistens.
5. Smaka av med salt, citron och kryddor.
FRÖ- & VALNÖTBRÖD, en avlång limpa
3,5 dl havregryn
1,5 dl pumpakärnor
1,5 dl solrosfrön
1 dl finhackade valnötter
1 dl linfrön
0,75 dl Fiberhusk
0,5 dl chiafrön
1 tsk salt
3,5 dl vatten
0,5 dl olja
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Värm vattnet och häll i oljan. Blanda ihop allt till en smet och knåda väl i 1 minut.
3. Lägg bakplåtspapper i botten på en avlång brödform och låt brödet vila i den minst 4 h, helst under natten.
4. Grädda brödet i 175 grader i 50 minuter. Ta ut ur formen och lägg tillbaka på ett galler i ugnen för att grädda ytterligare 20 minuter.
