Karolina Kowalska

Barszcz & pierogi.

Okej, en mer polsk middag får man leta efter!

Barszcz (polsk rödbetssoppa) + pierogi med kött.
Smacznego!

- Rödbetssoppa -
4 små portioner eller 2 vanliga
1
Koka kött eller köttben i 2 liter vatten.

2
Skala 1 kg rödbetor och skär i bitar. Lägg i soppan. Skala 2 st morötter och lägg i soppan. Krydda med två vitlöksklyftor, svartpeppar, mejram, två lagerblad, salt och någon allkrydda. Låt koka.

3
Sila bort grönsaksbitarna efter ca 1 h, när soppan har fått smak. Krydda mer om det behövs.

Kan serveras med smetana, potatis eller kokta ägg.

- Pierogi -
50 st
Fyllning:
Skär en gul lök smått, stek i rikligt med smör.
Stek 400 g köttfärs. Krydda med salt, peppar och köttbuljong.
Lägg i löken och låt svalna.

Degen:
Mät upp 6 dl finmalet mjöl på bakbord.
Kläck över två ägg som har fått vara i rumstemperatur.
Blanda med en gaffel och tillsätt 1 msk rapsolja och 1-2 dl vatten under tiden.
Blanda till fast deg och fortsätt sedan att knåda så att degen blir följsam.
Koka vatten med salt i en rymlig kastrull.
Kavla tunt, tunt (tunnare än man tror!).
Med hjälp av ett glas skär runda former.
Fyll varje form med 1 rågad tsk av färsblandningen.
Vik på mitten och kläm ihop - börja i mitten och utåt - med tummen.
Tillsätt rapsolja i det kokande vattnet och lägg i några pierogi, inte för många så att de får plats.
När det flutit upp till ytan ta upp en och skär i degen för att kolla om de är klara.

Servera med stekt lök och massa smör och salt!