KAROLINA KOWALSKA

Första månaden - vad behöver man?
 
 
Okej, ni har det gått över en månad och februarflickan har lett för första gången PÅ RIKTIGT (läs: med både ögonen och läpparna & inte bara i sömnen). Innan vi blev föräldrar så tänkte vi att man kanske inte behöver alla dessa saker som folk skaffar sig bara för att. Vissa grejer har vi haft - och fortfarande använder - väldigt mycket, men sedan finns det saker som vi skulle kunnat ha varit utan. Vi har haft turen att få ärva & köpa billigt prylar & kläder från familj & vänner - det uppskattas väldigt! Nedan har jag sammanställt en lista över det vi använt och hur mycket under hennes första månad som människa.
 
 *
 
Amningskudde - används varje dag för den bästa komforten vid amning. Varvar med andra ställningar för att inte bli stel och få för ont i kroppen.
Babynest - användes mest de två första veckorna då vi lät henne ligga vid det ljusaste fönstret för att undvika gulsot, och det lyckades bra! Nu används den mest då hon somnat i vagnen efter promenad för att behålla "livmoderkänslan".
Babyskydd - hon åkte i den från BB & till släkten i Arvids samt hem såklart. Ett måste om man ska trasportera den lilla.
Bärsele - testad två gånger av min sambo och när man väl få på den (krävs två personer för att undvika synpunkter från den lilla) så är den genial! Båda armarna fria för dans eller annat nyttigt hemmafix!
Bodys - det har gått åt ca en body per dag (ibland en på två dagar) & de vi föredragit är med diagonalknäppning så att man slipper ta den över huvudet. Smidigast för alla inblandade.
Färgglada bilder att hänga upp - barnet gillar färger och att fästa blicken på ljus. Vi har hängt upp några djurbilder i badrummet så att hon har något att titta på (förutom en själv) under blöjbyten.
Byxor - de åker på ovanför bodysen när vi ska ut på promenad.
Färgglada leksaker/saker - att visa för barnet så att de kan följa med blicken och öva nack- & ryggstyrka. Vi har använt bla en bil och en giraff som hon får följa med blicken när hon ligger på mage. En halv vänding av kroppen har hon redan lyckats med!
Gungstol - min bästa amningsstation! Perfekt med amningskudden & gunget som får både mig & lillan tillfreds.
Mobil över sängen - något att fästa blicken på.
Musik - mest klassisk, favoriten är Chopin & hans nocturer. Min sambo förtrollar dottern med att spela på pianot ibland eller dansa till diverse mello-låtar, gamla som nya.
Nattlampa - en i sovrummet (så att man slipper tända vanliga lampor vid amning & får bästa sovkomforten, båda föräldrarna) & en i badrummet (några blöjbyten blir det på natten också). Våra är från ClasOhlson och funkar mycket bra!
Kuddar - att sitta på & ha under amningskudden.
Kudde & täcke - hon har egna sådana sovandes i vår säng.
Tunn & tjock filt - bra att ha på dagen beroende på vilken temepratur barnet har. De små fryser/svettas lätt om fötterna & händerna. Enkalst att reglera tempen med tex strumpor eller en tunn/varm filt.
Pyjamas - heldress men öppning för blöjan 
Skötbord & madrass - behöver ej vara mer avancerat än ett som är i bra höjd (90 cm) och lätt går att torka av.
Strumpor - de används endast när vi är inne och bara bodyn är på.
Spjällsäng - förvånatsvärt lite använd. Liten stund (under en timma) på morgonen och/eller kvällen innan sängdags. 
Overall - med inbydga vantar och "fötter" då den lilla människan gärna vill röra sig väldigt mycket.
Vagn - under första veckan var vi som isolerade hemma, men sedan har vagnen gått varm varje dag!
Varm åkpåse - eftersom det fortfarande är vinter så är Voksipåsen det bästa i vagnen just nu. Lätt att reglera temperaturen med vad hon har på sig under overallen.
 
*
 
Gungstolen är vår favorit!