Sjukdomen IBS.
Kroppen & knoppen
Egentligen är det ju fantastiskt när kroppen funkar utan några komplikationer - tänk hur många olika saker som ska fungera ihop med varandra, en komplicerad och fantastisk manick den där kroppen! Så, att alla drabbas av komplikationer i form av olika sjukdomar under sitt liv är kanske inte så konstigt. Under min barndom hade jag dagliga problem med astma och eksem vilket tillslut blev en del av mig och jag fick lära mig att hantera det. Efter ca 12-års ålder blev jag i princip fri från detta och det kändes befriande konstigt! Min nuvarande komplikation/sjukdom/nedsättning, eller vad man vill kalla det för, är just nu IBS. Detta är något som drabbar mig mer eller mindre varje dag om jag inte sköter mat- och vardagsvanorna på rätt sätt, med andra ord utifrån vad just MIN kropp behöver. Vid IBS kan man använda sig av olika sätt att lindra besvären och precis som vid andra sjukdomar kan olika personer behöva olika behandlingar. På www.ibsfri.se & www.alltomibs.se finns fakta samt olika tips. Det var i höstas som jag på riktigt tog tag i mina IBS-besvär och nedan regdogör jag för mitt tillvägagångssätt.
2012/2013 STEG 1:
Det har tagit tid att komma fram till vad orsaken till mina mag-smärtor kommer ifrån. Det började egentligen redan vid årsskiftet 2012/13 och har sedan dess kommit och gott.
Hösten 2014 STEG 1:
Jag ringde till min vårdcentral för andra eller tredje gången i sakfrågan och fick träffa en läkare. Tog alla slags prover och alla värden var bra samt inget visade på laktos- eller glutenintolerans. Här läste jag på massvis och kom gång på gång till olika forum- samt faktasidor om IBS och skrev detta inlägg IBS?.
Hösten 2015 STEG 2:
Eftersom mina besvär fortsatte så ringde jag till våtdcentralen åter igen och blev vidareskickad till en dietist. Träffade dietisten och fick berätta om mina besvär. Det konstaterades att jag led av IBS (på svenska: irriterad tarm-syndrom). Fick ett kostprogram mot just IBS som kallas för FODMAP (Fermentable Oligo-saccharides, Di-saccharides, Mono-saccharides And Polyols; vilka är kolhydrater med korta sockerkedjor som inte tas upp så lätt av tarmen) där man först, i fas 1, utesluter en massa olika livsmedel som kan vara onda mot tarmen för att sedan, i fas 2, lägga till några livsmedel och slutligen i fas 3 testa de som kan vara mest taskiga mot tarmen. Det varierar från person till person (tarm till tarm) hur man reagerar på de olika livsmedel. Jag har kommit fram till att laktos i större mängd inte fungerar för mig - mjölk är helt uteslutet. Gluten funkar i form av en macka någon gång men inte till vardags, så jag underviker mjöl och äter glutenfritt. En croissant unnar jag mig någon gång, då det är så gott - MEN jag är medveten om konsekvenserna. Kaffe är en annan ond grej. Jag dricker en kopp om dagen, då mår tarmen bäst. Max två koppar, men bara när jag är supersugen. Lök, alla sorter har jag slutat med. I övrigt äter jag varierat mellan LCHF och >>light carb food<<, någon potatis då och då, eller glutenfri pasta. Socker och fett har jag dragit ner på eftersom det kan vara en av orsakerna till känslig tarm. Äter mest mörk choklad och mindre mängder av feta såser.
STEG 3:
Förutom kosthållningen som FODMAP hjälpt mig med att styra upp så är stress en vanlig orsak till IBS. Yoga, som jag länge tyckt om har jag nu börjat utöva kontinuerlig. Att yoga på morgonen får mig att fokusera i nuet samtidigt som jag känner mig utsträckt i kroppen och redo för dagen! Fundera på vad som stressar en och göra någonting åt det är nog bra för vem som helst!
STEG 4:
Det är lätt att känna sig nere och oduglig när man drabbas av en sjukdom, det är helt naturligt. Mitt sätt har varit att hitta lugnet i naturen. Har börjat ta morgonpromenader där enda fokus är att njuta av allt jag ser och hör - träd, vatten och fåglar. Har hittat tillbaka till att rita och börjat ta mig tid till läsning - otroligt avkopplande för hjärnan! Hjärnan och magen hänger ihop i allra största grad. Omge dig med människor och saker som du tycker om och viktigast av allt - ge det tid!
TIPS!
Under kategorin >>Kost - Hälsa<< finner ni inlägg från mina FODMAP-dagar med massa inspiration på mag- & tarmvänlig mat, tex FODMAP fas ett, dag 1.
Ta hand om er - oavsett vad ni tar er för och vad är kropp behöver så ge den det den mår bra av!
Fantastiska Sofia Antonsson är en av pijonärerna inom FODMAP-kost i Sverige. Min kära mor skickade en av hennes böcker till mig som innehåller många bra recept vilka jag tagit inspiration av till omläggningen i min kost.
