IBS?

 
 
"IBS - känslig tarm. IBS innebär att man har olika besvär som har att göra med mag-tarmkanalen. Namnet är en förkortning av den engelska benämningen irritable bowel syndrome. Det finns inte något bra namn för IBS på svenska, men funktionella tarmbesvär används ofta eftersom det finns en rubbning i hur man upplever att tarmen fungerar. Sjukdomen brukar även kallas kolon irritabile eller känslig tarm. Det är inte klarlagt varför man får sjukdomen." -  Info från Vårdguidens hemsdia.
 
Har under flera månader haft en orolig mage och när jag googlat runt utifrån mina symptomer så kommer jag alltid till att det handlar om känslig tarmkanal vilket kan kallas för IBS. Med hjälp av en matdagbok ska jag försöka se om det finns några speciella mönster i vad jag äter som kan vara orsaken till kängslig mage.
 
Ni som läser detta inlägg får mer än gärna kommentera om ni har några teorier/idéer om hur min kosthållning kring tex innehållet, mattiderns, mängden etc kan påverka tarm/mage.
 
 
dag 1
 
9.30 frukost: 2 kokta ägg med salt , 1.5 dl yoghurt 3 %, 60 g/4 msk granola müsli, ett glas vatten.
12.00 lunch: chili, 2 msk créme fraiche, baguette med 25 g smör
12.45 Cappucino (espresso och 0.5 dl mjölk 4.2 %) med vit choklad
18.45 middag: surkål i grädde, korv, avokado
21.30 mörk choklad fazer 100 g
23.00 2 dl grönt the
~
dag 2
 
08.30 frukost: 2 ägg med salt, 1.5 dl yoghurt 3 %, 60 g granola müsli, ett glas vatten.
13.00 lunch: strömming panerad och stekt, smörsky, potatismos, sallad, vatten
16.00 cortado (2 espresso, 0.5 dl mjölk 4.2 %), 50 g nötter
21.15 middag: kokt torsk, potatis, äggsås, halv avokado
22.00 mörk choklad fazer 75 gr, 2 dl grönt the
~
dag 3
 
8.00 cappucino (espresso, 0.5 dl mjölk 4.2 %)
8.30 frukost:  2 ägg med salt, 1 dl yoghurt, 45 g granola müsli, ett glas vatten. 
12.30 lunch: kokt torsk, potatis, äggsås
13.30 cappucino (espresso, 0.5 dl mjölk 4.2 %)
16.00 banan
18.15 middag: chili, baguette med smör, vatten
23.00 grönt the med honung, avokado med salt
~
dag 4
 
8.00 cappucino (espresso, 0.5 dl mjölk 4.2 %)
8.30 frukost: 1.5 dl yoghurt, 45 g valnötter, banan, ett glas vatten.
10.45 2 glas vatten, 2 hårdbrödmackor med smör
13.30 lunch: omlettet på 2 ägg, 125 g champinjoner stekta i smör, 30 g salami, squash, ett glas vatten.
15.30 grönt the, två ballerinakakor
20.00 middag: stekt lax i rapsolja, sås beurre blanc, körsbärstomater tillagade i ugn, grön sallad, ett glas vitt vin.
20.30 2 matskedar vaniljglass, 1.5 msk nutella
~
dag 5
 
8.30 cappucino (espresso, 0.5 dl mjölk 4.2 %)
9.30 frukost: 1.5 dl yoghurt, 45 g valnötter, banan, ett glas vatten.
12.30 lunch: omlettet på 2 ägg, 125 g champinjoner stekta i smör, squash, ett glas vatten.
16.00 ett glas vatten, 5 msk nutella
19.00 middag: 50 g tonfisk, 2 romansalldsblad, halv morot, 2 sardeller, dressing på dijonsenap-rödvinsvinäger-salt-peppar-rödlök-kapris, olivolja, potatis, ett glas vitt vin.
20.00 blandgodis choklad och lakrits 75 g, ett glas vatten.
~
dag 6
 
9.00 frukost: Cappucino (espresso och 0.5 dl mjölk 4.2 %), äggröra på två ägg-smör-lite grädde, två knäckebrödsmackor med smör och salami.
14.00 lunch: 50 g tonfisk, 2 romansalldsblad, halv morot, 2 sardeller, dressing på dijonsenap-rödvinsvinäger-salt-peppar-rödlök-kapris, olivolja, ett glas vatten
17.45 cappuccino (espresso och 0.5 dl mjölk 4.2 %), ett glas vatten
19.30 4 st dadlar med 70 g bacon, 16 cl glögg, 2 tjocka pepparkakor, 2 glas vatten
21.00 middag: pasta carbonara, ett glas vitt vin, ett glas vatten
~
dag 7
 
08.30 Cappucino (espresso och 0.5 dl mjölk 4.2 %), ett glas vatten
10.00 Frukost: 2 skivor bröd med russin i, kokt ägg, kaviar, 2 småplättar, sirap, 4 baconskivor, 2 ostskivor, gurka och ruccola, 2.5 dl brämhults juice, 1 dl banansmoothie, svart the
14.30 lunch: spagetti carbonara liten portion, kabanoss, sallad, 2 glas vatten, espresso, limepaj, vispgrädde
19.00 middag: lågtempad lax, apelsinhollandässås, couscous med persilja, sallat och röd paprika
21.00 grönt the med citron 2.5 dl
~
 
1 johlie:

skriven

Kolhydrater, och särskilt fibrer och mjöl, kan vara ett elände för IBS-symptom. Det är en hel del bröd, socker och müesli [sic!] i din angivna kost, vilket torde vara orsaken.

Lågkolhydratkost — åtminstone till en början helt strikt — brukar nästan alltid fungera bra, och verkar hittills vara det enda greppet som fungerar när man lider av IBS, och medför ofta även andra hälsofördelar.

Läs följande länkar:

http://annikadahlqvist.com/2013/06/19/kbt-eller-lchf-mot-ibs/

http://ettsotareblod.se/bokstavskombinationen-lchf-kan-hjalpa-mot-ibs/

http://www.kostdoktorn.se/lchf-och-vanliga-magbesvar-ibs

http://www.kostdoktorn.se/aknen-forsvann-med-andrad-kost



http://ettsotareblod.se/magknipet-ibs-ar-borta-efter-35-ar/


Svar: Tack för dina råd :).
Men fibrer som ska vara så bra för magen (i lagom mängd)?

Okej, jag är ju små skeptiskt till att köra helt LCHF - tycker inte att det verkar sunt i längden, speciellt om man tränar. Kakor, och fika överlag gör mig glad så vet inte hur jag ska komma runt det problemet, haha!

Länkarna du skickat ger intressant info, men är inte kosten riktad mot överviktiga? Rätta mig om jag har fel!
K.Kowalska

2 johlie:

skriven

Ingen orsak.

Nu skrev jag visserligen medvetet »lågkolhydratkost« i stället för LCHF, men även om man använder sig av den benämningen måste man tänka på att L inte betyder »inga« utan just »litet« kolhydrater, och att de skall vara av bra kvalitet. Med bra kvalitet menas att GI-värdet bör vara lågt, samt att de inte bör vara för processade. Det mjöl som finns i butikerna i dag är hårt genetiskt modifierat, och är mycket svårt för våra kroppar att hantera. HF står också egentligen inte för att äta mycket fett, utan bara en fullvärdig mängd.

Nyttigt?
Lågkolhydratkostens nyttighet är väl belagd över tid, bland annat får man bättre blodfetter och levervärden. Den är inte heller för till för överviktiga. Även underviktiga bör äta det för att gå upp i vikt, och normalviktiga mår bara bra av det.


Träning
Att träna på den kosten är ytterst nyttigt, och flera studier visar att man efter en viss omställningsperiod presterar bättre utan ett stort glykogenlager som man får av snabba kolhydrater. Exempel är (Marcus Hellner), många triathleter, styrkelyftare. Flera basketlag i USA har gått över till kosten och rapporterat bättre resultat. Personligen kan jag säga att jag presterar dramatiskt bättre på träning på lågkolhydratkost, såväl löpning som styrketräning, och blir piggare och återhämtar mig snabbare.
http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2011/10/5/funkar-lchf-och-traning-ihop/

http://www.jonasbergqvist.se/sidor/lagkolhydratkost-och-styrketraning/

http://www.jonasbergqvist.se/sidor/lagkolhydratkost-och-konditionstraning/

Även Freeletics-grundarna rekommenderar att man tränar på logkolhydratkost:
http://www.kostdoktorn.se/till-slut-uppfyllde-jag-loftet-jag-gav-mamma

Fibrer
När det gäller fibrer är det en vanlig myt att det skulle vara nyttigt. Det härstammar från ett ytterst dåligt uberbyggt påstående av Denis Parsons Burkitt från 1979. Tyvärr råkade hans råd spridas väl och brett, innan det flera gånger motbevisats. Enda fördelen med fibrer kan eventuellt vara att det mättar någorlunda bra, men det har flera nackdelar, bland annat ökad risk för tarmcancer, samt just IBS.

Nu blev det väldigt mycket info, men hoppas det kan vara av intresse. tyvärr är det ju inte alltid så att det man tycker mest om är det bästa för en. Personligen fikar vi en hel del här också, men vi gör mandelkakor, kolhydratfri müesli etcetera, så vi saknar ingenting i vår kost, och jag blir personligen ännu gladare när också min mage och kagge är glad.

Fråga gärna om du undrar nåt mer, har mer läsning nånstans här på lager, men måste sortera mig litet först.

Svar: Roligt med alla referenser och all fakta! Börjar nästan bli övertygad. Får ta och testa och utvärdera. Men en vecka med annan kost än man haft innan kanske inte är tillräckligt för att kunna känna skillnad? Får kanske köra på en hel månad för att kunna dra några slutsater.
K.Kowalska

Kommentera här: