Ingen orsak.
Nu skrev jag visserligen medvetet »lågkolhydratkost« i stället för LCHF, men även om man använder sig av den benämningen måste man tänka på att L inte betyder »inga« utan just »litet« kolhydrater, och att de skall vara av bra kvalitet. Med bra kvalitet menas att GI-värdet bör vara lågt, samt att de inte bör vara för processade. Det mjöl som finns i butikerna i dag är hårt genetiskt modifierat, och är mycket svårt för våra kroppar att hantera. HF står också egentligen inte för att äta mycket fett, utan bara en fullvärdig mängd.
Nyttigt?
Lågkolhydratkostens nyttighet är väl belagd över tid, bland annat får man bättre blodfetter och levervärden. Den är inte heller för till för överviktiga. Även underviktiga bör äta det för att gå upp i vikt, och normalviktiga mår bara bra av det.
Träning
Att träna på den kosten är ytterst nyttigt, och flera studier visar att man efter en viss omställningsperiod presterar bättre utan ett stort glykogenlager som man får av snabba kolhydrater. Exempel är (Marcus Hellner), många triathleter, styrkelyftare. Flera basketlag i USA har gått över till kosten och rapporterat bättre resultat. Personligen kan jag säga att jag presterar dramatiskt bättre på träning på lågkolhydratkost, såväl löpning som styrketräning, och blir piggare och återhämtar mig snabbare.
http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2011/10/5/funkar-lchf-och-traning-ihop/
http://www.jonasbergqvist.se/sidor/lagkolhydratkost-och-styrketraning/
http://www.jonasbergqvist.se/sidor/lagkolhydratkost-och-konditionstraning/
Även Freeletics-grundarna rekommenderar att man tränar på logkolhydratkost:
http://www.kostdoktorn.se/till-slut-uppfyllde-jag-loftet-jag-gav-mamma
Fibrer
När det gäller fibrer är det en vanlig myt att det skulle vara nyttigt. Det härstammar från ett ytterst dåligt uberbyggt påstående av Denis Parsons Burkitt från 1979. Tyvärr råkade hans råd spridas väl och brett, innan det flera gånger motbevisats. Enda fördelen med fibrer kan eventuellt vara att det mättar någorlunda bra, men det har flera nackdelar, bland annat ökad risk för tarmcancer, samt just IBS.
Nu blev det väldigt mycket info, men hoppas det kan vara av intresse. tyvärr är det ju inte alltid så att det man tycker mest om är det bästa för en. Personligen fikar vi en hel del här också, men vi gör mandelkakor, kolhydratfri müesli etcetera, så vi saknar ingenting i vår kost, och jag blir personligen ännu gladare när också min mage och kagge är glad.
Fråga gärna om du undrar nåt mer, har mer läsning nånstans här på lager, men måste sortera mig litet först.
skriven
Kolhydrater, och särskilt fibrer och mjöl, kan vara ett elände för IBS-symptom. Det är en hel del bröd, socker och müesli [sic!] i din angivna kost, vilket torde vara orsaken.
Lågkolhydratkost — åtminstone till en början helt strikt — brukar nästan alltid fungera bra, och verkar hittills vara det enda greppet som fungerar när man lider av IBS, och medför ofta även andra hälsofördelar.
Läs följande länkar:
http://annikadahlqvist.com/2013/06/19/kbt-eller-lchf-mot-ibs/
http://ettsotareblod.se/bokstavskombinationen-lchf-kan-hjalpa-mot-ibs/
http://www.kostdoktorn.se/lchf-och-vanliga-magbesvar-ibs
http://www.kostdoktorn.se/aknen-forsvann-med-andrad-kost
http://ettsotareblod.se/magknipet-ibs-ar-borta-efter-35-ar/