K.Kowalska

Barszcz & pierogi.

Okej, en mer polsk middag får man leta efter!

Barszcz (polsk rödbetssoppa) + pierogi med kött.
Smacznego!

- Rödbetssoppa -
4 små portioner eller 2 vanliga
1
Koka kött eller köttben i 2 liter vatten.

2
Skala 1 kg rödbetor och skär i bitar. Lägg i soppan. Skala 2 st morötter och lägg i soppan. Krydda med två vitlöksklyftor, svartpeppar, mejram, två lagerblad, salt och någon allkrydda. Låt koka.

3
Sila bort grönsaksbitarna efter ca 1 h, när soppan har fått smak. Krydda mer om det behövs.

Kan serveras med smetana, potatis eller kokta ägg.

- Pierogi -
50 st
Fyllning:
Skär en gul lök smått, stek i rikligt med smör.
Stek 400 g köttfärs. Krydda med salt, peppar och köttbuljong.
Lägg i löken och låt svalna.

Degen:
Mät upp 6 dl finmalet mjöl på bakbord.
Kläck över två ägg som har fått vara i rumstemperatur.
Blanda med en gaffel och tillsätt 1 msk rapsolja och 1-2 dl vatten under tiden.
Blanda till fast deg och fortsätt sedan att knåda så att degen blir följsam.
Koka vatten med salt i en rymlig kastrull.
Kavla tunt, tunt (tunnare än man tror!).
Med hjälp av ett glas skär runda former.
Fyll varje form med 1 rågad tsk av färsblandningen.
Vik på mitten och kläm ihop - börja i mitten och utåt - med tummen.
Tillsätt rapsolja i det kokande vattnet och lägg i några pierogi, inte för många så att de får plats.
När det flutit upp till ytan ta upp en och skär i degen för att kolla om de är klara.

Servera med stekt lök och massa smör och salt!




Marsipankakor.
 
Vad gör man med 500 gram marsipan?
 
Letade efter något recept på småkakor och tillslut fick det bli en improviserad variant:
 
1
Blanda 200 g kallt smör med 5 dl vetemjöl. Knåda till en lång korv och ställ in i kylen 30 minuter under plastfolie.
 
2
Dela marsipanen i två bitar. Kavla ut och forma till rund, smal korv. Ta fram degen ur kylen och lägg på en plåt på bakplåtspapper. Vik över så att degen eller mellan pappret och kavla. Skär ut kakor och lägg en bit marsipan på varje. Vik över degen så att marsipanen hamnar inuti.
 
3
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen 15 minuter.
 
4
Låt svalna. Smält 100 g choklad och doppa kakorna.
 
 
Berättarfestival.

Skellefteå anordnar Berättarfestival varje vår. Detta år är det 24-30 mars bl.a. på Nordanå. Lördag var det teaterdag och mina två mixdans-grupper dansade en zombiekoreografi till MJ:s "Beat It!". Jag känner mig riktigt nöjd över koreografin och eleverna gillar att dansa den så det blev riktigt lyckat!