K.Kowalska

Vad är bra med dans?
 
 
 
 
 
TRÄNING & FITNESS.
Perfekt komplement till annan träning eller om man inte gillar tex gym utan vill ha en upplevelse för både kropp och själ så tycker jag att dans är ett bra val! 
 
BRÄNNA KALORIER.
Under 90 minuters aktivt dansande bränner man mellan 250 och 400 kalorier.
 
HÄLSOFRÄMJANDE.
Dans är träning som är skonsam för lederna och skelettet.
Dessutom ger rörelse massa andra hälsoförmåner som att sänka blodtrycket samt stressnivån.
 
Förbättrar KOORDINATIONEN.
Att öka eller få kontroll över sin kropp är viktigt och kan fås genom dansen.
Bra hållning är inte heller dåligt!
 
Ökar SJÄLVFÖRTROENDET.
Att kunna uttrycka sig är grundläggande för oss människor.
Vi har olika sätt att göra det på och dans kan vara ett av dessa.
 
Får en på BÄTTRE HUMÖR.
Minskar stressen vilket gör att risken för depressioner minskar.
Man blir även glad av att dansa!
 
Bra för MINNET.
Inlärning av koreogfi kräver mental aktivitet vilket stimulerar hjärnan.
 
 
Dans är helt enkelt FYSISKT och PSYKISKT främjande aktivitet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mazarintårta.
 
Mazariner känns så lyxiga och fina bakelser som man bara unnar sig på café. Så, jag bakade egna idag! Det blev en mazarintårta för enkelhetens skull.
 
 
(Receptet är för en mazarintårta eller 18 små mazariner.)
 
1
Arbeta ihop 3 dl vetemjöl, 1/2 tsk bakpulver100 g smör och 1 ägg till en mördeg.
Låt stå kallt några timmar (i kylen).
 
2
Ta ut mördegen och medans den tinar smörj en form (22 cm i diametern) och tryck ut degen.
 
3
Gör fyllningen:
Riv 100 g mandelmassa.
Mixa 50 g mandlar.
Blanda mandelmassa samt mandlarna med 75 g smör, 2,5 tsk socker och 2 ägg.
 
4
Häll blandningen i formen med degen.
Grädda i 200 grader, mitten av ugnen i 20 minuter.
 
5
Ta ut kakan och Häll på 13 g (1,25 cl) amaretto.
 
 
 
 
 


Folklig chili.
 
 
 
En uppskattad chili med sting från de tre chilisorterna får fin balans av den smöriga avokadon samt milda créme fraîchen.
 
 
1. Ta ett kilo högrev som du skär i kuber 2x2 cm.
 
2. Bryn i rikligt med fett, gärna en blandning av smör och baconfett. Stek i omgångar. Deglacera pannan efteråt minst två gånger.
 
2. Lägg över i en stor kastrull och tillsätt 1,5 liter ljus öl.
 
3. I med chili; tre röda chilifrukter grovhackade, en jalapeño, en chipotle.
 
4. Tillsätt två lagerblad, ett kryddpepparkorn, två nejlikor, fyra vitlöksklyftor, två kapslar founde de chef, 20 gram (två rutor) Marabou Premium Chili.
 
5. Koka upp, skumma, krydda rejält med spiskummin, koriander, oregano, kajennpeppar, paprikapulver.
 
6. Tillsätt lite råsocker. Låt puttra i 3-4 timmar, salta efter behov. Koka tills köttet är trådigt, reducera. 
 
7. Servera med créme fraîche och avokado med havssalt på.