K.Kowalska

Våren?
 
 
4 plusgrader och cykeln tas fram!
 
 
 
Pluggar hårt vilket innebär mycket kaffe.
Skummar fet mjölk och häller på bryggkaffe.
 
Unnar mig god, ekologisk mjölkchoklad med cappuccino smak.
Finns på konsum för 35,95.
 
Kulturnatten i Växjö bjöd på massa kultur i form av musik, bild och dans.
Kulturamas egna showgrupp, Expressions dansade på biblioteket
 
Sedan tittade vi på en häftig konst och musik instalation i form av stora bollar som hängde i träd och ändrade färg i takt med den klassiska musiken!
 
Ett välbehövligt avbrott i kvällspluggandet - ett glas med bästa Lone på Condeco.
 
Ännu ett "lysande" citat utanför bibblan.
 
Mellis; kaffe med mjölk, apelsin och choklad.
 
Kaffe var det.
 
Lunch/middag: kokt blomkål, stekt lök och kyckling med spetspaprika till.
 


 
Tip Top grunder i BALETT.
 
 
Detta inlägg vänder sig till dig som ALDRIG har dansat balett förut, eller till er som redan dansar men behöver få koll på det grundläggande inom baletten.
 
 
 
Arm och ben positioner:
 
(Foto lånat från: http://www.ballet-pointe.com/Ballet-positions-ballet-terms.html)
 
1:a position               2:a position                        3:e position                      4:e position         5:e position
 
 
 
Plié:
(demi plié = liten, böjning i knäna halva vägen
grand plié= stor, böjning i knäna där hälarna tillåts att lyfta något från golvet utom i 2:a position)
                   
               Demi plié i 1:a position med fötterna                                      
 
 
 Grand plié i 1:a position med fötterna
 
 
Relevé = resning på halvtvå
 
 
 
Attitude = Lyft av det arbetande benet bakåt (eller i andra riktningar) med böjt knä i 90 grader.                      
                  
 
  Arabesque = Ställning/pose med ett upplyft sträckt ben rakt bakåt och i olika höjder.
 
              
Grand = högt. Battement = det arbetande benet skjuts/kastas från höften uppåt med sträckt ben; kan göras i olika riktningar, dvs framåt-åt sidan-bakåt, utgår från utåtvriden eller parallell position.
 
 
 
Battement tendu = börjar som grand battement, men utan lyft, tills foten är helsträckt, utgår från stängda positioner, dvs 1:a, 3:e och 5:e.
 
 
Développé = utveckla, mjukt lyft av det arbetande benet, som förs med böjt knä uppåt, sträcks ut, hålls sträckt under kontroll och förs sträckt behärskat nedåt. 
 
 
Piruett = Snurr kring den en axeln/mittlinjen.
En eller flera piruetter på ett ben, kan göras i olika ställningar och höjder, påbörjas och avslutas i olika positioner, görs på utåt-varv ("en dehors") och inåt-varv ("en dedans).
 
 
 
 
Pas de bourrée = små snabba steg med eller utan fotombyte.
Görs i olika ritkningar.
 
 
Chassé = jaga, driva på.
Glidande steg med eller utan fotombyte.
 
 
Jeté = kastad, hopp från det ena benet till det andra. Det arbetande benet kastas antingen framåt, åt sidan eller bakåt. Görs i alla riktingar och i olika höjder med stora variationer av hoppets höjd och slutställning (pose).
 
 
Grand = stort hopp
 
 
 
(Bilder lånade från: http://www.vasa.abo.fi/vos/hog/elevarbeten/wwwsidor/ssoulie/positioner.htm) 
 
 
 
Två ägg om dagen.
Alltid två ägg på morgonen.
 
Man tager vad man haver - turkisk yoghurt, apelsin, kanel, honung.
 
Kram-klubba från Mirjam!
 
Denna bild på en hälsosam och ultravacker ballerina från 1945, hänger på Växjö teater.
 
Tittar för första gången på en revy in real.
Växjö Revyn där tre av mina danselever är med :)
 
Fint citat utanför bilblioteket.
 
Som sagt, man tager vad man haver.
Bacon på mina lördags-scones.
 
Utställning i fönsterna på Stadsbiblioteket.
 
Dricker kaffe för att det är så himlarns gott, speedande och jag får nästan den fina känslan som när jag dricker kaffe med C.
 
I brist på ost är jag inne i en smör period - steka, ha på mackan, i gröten.
Oändligt med möjligheter.
 
Mycket snö i Småland och här i Växjö skottas det flitigt från bilarna.
 
Isadora Duncan - kvinna, dansare, koreograf, den främsta pionjären för modern dans.
Hon slog sig ut från den klassiska balettens ramar och började barfota med naturen.
Jag som är hängiven baletten kan ändå se allt positiva hon skapat i dansvärlden.
Imponerad och glad över hennes kämpar glöd för att alla ska få möta dansen i skolan.
 
Äntligen är vi igång med våra luncher!
Denna gång lunchbuffé på Condeco.
Lone är en fin vän och kollega :)
 
Klippdags efter nästan ett år.
Resultatet.
 
Egen musli är tyyyp godast.
Cornflakes, havregryn, mandlar, hasselnötter, solrosfrön, pumpakärnor.