Lussebak 1:a advent

 
Första advent någonsin för vår lilla dam och hon fick vara med och blanda till degen för lussebullarna. Här kommer mitt bästa recept!
 
LUSSEBULLAR
20 st
 
100 g smör
0,5 g / 1 paket saffran 
2,5 dl mjölk / 3 % fett
0,25 dl grädde
25 g / halvt paket jäst
1 dl strösocker
1 ägg
8 dl vetemjöl 
0,5 krm salt 
Dekoration: ägg att pensla med samt russin & mandel
 
 
Smält smör och saffran. Låt koka upp och tag från plattan.
 
Blanda i mjölk och grädde, låt svalna till under 37 grader.
 
Häll över i en bunke och vispa i jäst. Tillsätt ägg, socker och salt.
 
Sikta i mjölet och blanda tills degen släpper från bunken. Låt jäsa 1 h.
 
Knåda på mjölat bakbord. Dela in 20 bitar och rulla ut varje avlångtnsamt forma tull en lussekatt.
 
Låt bullarna jäsa ytterligare 1 h på bakplåt under duk.
 
Ugnen på 200 grader. Pensla med grädde och dekorera med russin & mandel. Grädda mitt i ugnen 10-12 Minuter.
 
 

Kommentera här: