KOLAPAJ

 
KOLAPAJ serverad med röda vinbär efter recept som jag fått av svärmor. Söt och knäckig! 
 
175 grader, 20 minuter
 
Pajskal:
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
 
Kolakräm:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker / använde vaniljpulver
50 g smör
 
Smält smör och blanda med socker och havregryn, rör ned mjölet. Tryck ut degen i en lätt smord rund pajform / 24-28 cm i diametern. Ställ formen i kylen. Slå på ugnen på 175 grader.
 
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
 
Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull och koka tills blandningen fått en temperatur på 118-120 grader. Den skakl inte flyta ut men ska forfarande vara mycket mjuk. 
 
Rör ner vaniljsocker / vaniljpulver och smör, låt krämen svalna.
 
Bred ut den nästan kalla krämen i det avsvalnade pajskalet.
 
Servera med syrliga röda vinbär.
Recept - Mat | efterrätt, fika, kaka, mat, paj | |
Upp