SAFFRANSBULLAR
Önskar er alla en fin Lucia med detta goda recept!
Lussebullar, lussekatter eller helt enkelt saffransbullar för att jag alltid har dubbel så mycket saffran i än vad som står i recepten. Detta är ett modfierat recept där jag har bytt ut margarin mot smör och sirap mot honung.

• SAFFRANSBULLAR 40 st
175 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
1.5 dl honung
1.5 liter mjöl / använde Tipo00 från Ramlösa Kvarn
2 pkt saffran
1 msk grädde
80 st russin
1 ägg till pensling
• Smält 50 g smör, blanda i mjölk och värm till 37 grader.
• Smula jästen i en stor bunke och rör ner lite i taget av smör-mjölkblandningen tills jästen har löst upp sig. Blanda i salt, 2 tsk honung och 12 dl av mjölet.
• Knåda degen 10 minuter för hand på bakbord tills den blir smidig. Tillsätt mjöl efter behov.
• Låt degen jäsa i skålen under en kökshandduk i 1 h.
• Smält resten av smöret (126 g) och blanda i honung, saffran och grädde. Arbeta in blandningen i den jästa degen.
• Ugn 250 grader.
• Dela degen i fyra delar och dela sedan varje del i tio delar. Rulla till en avlång korv och forma bullarna i klassiska lussekatter eller efter valfri form!
• Fördela tio bullar på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner två russin i varje (eller fler/inga) och pensla med uppvispat ägg. Lägg på en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 10 minuter.
• Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
175 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
1.5 dl honung
1.5 liter mjöl / använde Tipo00 från Ramlösa Kvarn
2 pkt saffran
1 msk grädde
80 st russin
1 ägg till pensling
• Smält 50 g smör, blanda i mjölk och värm till 37 grader.
• Smula jästen i en stor bunke och rör ner lite i taget av smör-mjölkblandningen tills jästen har löst upp sig. Blanda i salt, 2 tsk honung och 12 dl av mjölet.
• Knåda degen 10 minuter för hand på bakbord tills den blir smidig. Tillsätt mjöl efter behov.
• Låt degen jäsa i skålen under en kökshandduk i 1 h.
• Smält resten av smöret (126 g) och blanda i honung, saffran och grädde. Arbeta in blandningen i den jästa degen.
• Ugn 250 grader.
• Dela degen i fyra delar och dela sedan varje del i tio delar. Rulla till en avlång korv och forma bullarna i klassiska lussekatter eller efter valfri form!
• Fördela tio bullar på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner två russin i varje (eller fler/inga) och pensla med uppvispat ägg. Lägg på en kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 10 minuter.
• Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.